Ergonomik temizlik araçları kazaları azaltıyor

24

Kasım

Ergonomik temizlik araçları kazaları azaltıyor

Eskiden, ticari temizlik görevlerinin çoÄŸunluÄŸu erkekti.  Bu nedenle ticari temizlikte kullanılan paspaslar erkek çalışanlara uygun olarak tasarlanmıştı. Fakat bugünün hijyen profesyonelleri, farklı ve geliÅŸen iÅŸ gücünü kapsıyor.  Bu geliÅŸmeler sadece kadın çalışan sayısını arttırmakla sınırlı deÄŸil.  Artık çalışanlar daha güvenli çalışma alanları, daha güvenli temizlik süreçleri ve aletlerine sahipler.  nemli temizlik yapan, ergonomik paspaslar gibi.

Teknolojik geliÅŸmeler temizlikte el iÅŸi gücüne ihtiyacı azaltmasına karşın, yerleri silmek temizlik görevlilerinin yaralanmalarının önde gelen sebeplerinden biri olmaya devam ediyor.  Çünkü ağır kaldırma, aÅŸağı doÄŸru basınç ve tekrarlayan hareketler gerektiren bu iÅŸ bel, bilek ve kol kaslarında zorlanmalara sebep oluyor.  Ergonomik paspas kullanmayan bireylerin bu türde yaralanma ihtimalleri daha yüksektir.

Yaralanmalar, bina servis personellerinin sorumluluÄŸundadır ve yaralanan çalışanlar, işçi devamsızlık oranlarını ve tazminat maliyetlerini arttırmaktadır.  Bu sebeple işçi saÄŸlığına daha fazla önem veren temizlik üreticileri, ergonomik paspas kullanımına daha fazla özen gösteriyor.

KALÄ°FORNÄ°YA ÃœNÄ°VERSÄ°TESİ’NÄ°N ERGONOMÄ°K RÄ°SK FAKTÖRLERÄ° ÇALIÅžMALARI 

2011 yılında Kaliforniya Ãœniversitesi araÅŸtırmacıları, temizlik iÅŸ gücünde işçi tazminatı iddialarını azaltmak amacıyla bir takım ergonomik risk faktörleri belirledi.  AraÅŸtırmaya göre temizlik alanındaki yaralanmalar, 2010 mali yılında 761 işçinin tazminat iddialarına ortam oluÅŸturdu.

Proje ekibi, ergonomik risk faktörlerinin çoÄŸunluÄŸunun tekrarlanan zorlayıcı hareketler sebebiyle kas ve iskelet sistemindeki rahatsızlıklardan kaynaklandığını doÄŸruladı.  Yer temizliÄŸi, temizlik iÅŸlerindeki yaralanmaların ilk beÅŸ nedeni içinde çöp dökme iÅŸlerinin arkasından gelerek ikinci sırada yer alıyor.

Çalışmaya göre ergonomik risk faktörleri yalnızca fiziksel deÄŸil.  Yaralanmalar, eÄŸitim eksikliÄŸi bulunan denetlemeciler ve bilinçsiz temizleme protokollerinden de kaynaklanıyor.  Küçültülmüş temizlik bütçeleri ve daha az sayıda temizlik personeli çalıştırmak, işçiler üzerindeki baskıyı arttırıyor.

Araştırma ekibi, bu doğrultuda ergonomik risk faktörlerini belirledi ve bir öneri listesi hazırladı.

Önerilere göre rahat manevraya olanak sağlayan, kullanıcının boyuna göre ayarlanabilen hafif ve akıllı paspaslar ve denge sağlayan, potansiyel düşmeleri ve kaymaları önlemek için tasarlanan kaymaz ayakkabılar giymek, temizlik işlerindeki yaralanmaları azaltmaktadır.